top of page
12.jpg
תמונת הסופר/תאביתר אדרי

עדי סופר-תאני, מנכ"לית פייסבוק ישראל בשיחה על הבחירות בישראל

רגע לפני הבחירות השלישיות בישראל בתוך פחות משנה, מנכ"לית פייסבוק ישראל – עדי סופר תאני – מספרת על עתידה של החברה בעשור הקרוב, על מערכת היחסים העדינה בין פייסבוק ומנגנוני השלטון בישראל ובעולם, על האג'נדה שלה בתקופת בחירות, על הכוויה של בחירות 2016 בארה"ב ותופעת ה"פייק ניוז" וכמובן על הבאג המרגיז שמקשה על התנעת קמפיינים בארץ בזמן בחירות.

סלפי עם עדי סופר-תאני, מנכ"לית פייסבוק ישראל
סלפי עם עדי סופר-תאני, מנכ"לית פייסבוק ישראל

ב-5/2/20 הוזמנו עשרות מנהלי קהילות משפיעים ומשפיעות בארץ לכנס במתחם פייסבוק ישראל בשדרות רוטשילד. אני גם הייתי שם. שיא הערב היה שיחה מרתקת עם עדי סופר-תאני – מנכ"לית פייסבוק על עתידה של פייסבוק בעשור הקרוב ועל המצב הרגיש בתקופת הבחירות כאן אצלנו בארץ. באופן מפתיע היא נשארה שעות רבות לאחר ההרצאה מה שאפשר לנו לשאול אותה ישירות מספר שאלות נוקבות ולדבר איתה באופן ישיר וללא מתווכחים על שלל נושאים.

להלן עיקרי דבריה:

הצצה לעשור הבא של פייסבוק

לפני שני עשורים האינטרנט פרץ אל חיינו. העשור הקודם הוא העשור של המובייל. לפני 10 שנים, כשראינו את הסמארטפון אף אחד לא חשב שיהפוך לחלק כזה מרכזי מהחיים שלנו. כולם חשבו שזה גאדג'ט. העשור הבא, כפי שאנחנו בפייסבוק רואים אותו, יהיה עשור של מציאות מדומה / מציאות רבודה. רבים חושבים שגם זה גאדג'ט (בדיוק כמו שאמרו על הסמארטפון לפני 10 שנים), אבל היום הטכנולוגיה של העברת מידע ועיבוד מידע מתפתחת בטירוף. אנחנו עדיין לא שם, אבל עוד כמה שנים נהיה במקום בו המציאות המדומה תהפוך להיות חלק מהחיים שלנו.

העשור הבא של פייסבוק בסימן מציאות מדומה AR/VR
העשור הבא של פייסבוק בסימן מציאות מדומה AR/VR

נסו לדמיין לרגע עולם בו לכל אחד יש את היכולת להיות נוכח במרחבים שונים מבלי להיות שם פיזית – התחושה של המרחב הפיזי תהיה מושלמת. אנחנו לא רחוקים מזה (למרות שהטכנולוגיה והחומרה עדיין לא שם). קשרים חברתיים ובין אישיים-פרסונליים שלנו יעברו מהפכה אמיתית. למשל, אני והבת יושבות בסלון ומפטפטות למרות שהיא בפועל יכולה להיות במדינה אחרת. ילד מבריק באפריקה בין 20 יכול לעבוד בסטארטאפ בסיליקון ואלי. הסיפור של רילוקיישן והיכן למדת כבר לא יהווה חסם. מקום מגורים כבר לא יהיה רלוונטי. זו הפעם הראשונה בהיסטוריה של האנושות שאנחנו ננתק את הקשר בין המקום בו אנחנו נמצאים פיזית להזדמנויות שייפתחו בפנינו. למעשה זו כמעט הפעם הראשונה... כי הפעם הראשונה הייתה היווצרותן של קהילות בפייסבוק. אתם, מנהלי הקהילות, ייצרתם לאנשים הזדמנויות לחבור לעולמות אחרים ללא קשר למקום הפיזי. הקהילה של פעם הייתה לוקאלית. את הפרדיגמה הזו קהילות הפייסבוק ניפצו.

הבחירות בישראל

אני יודעת שיש ביקורת רבה על הבחירות בישראל ועל פייסבוק בתקופה זו. בחירות 2016 בארה"ב היו Wake-up call עבורנו. זה פוקוס מטורף של החברה! לצערי, אנחנו לא עושים עבודה מספיק טובה כדי שכולם ידעו מה עשינו. הדבר הראשון שהחברה עשתה הוא להביא סטנדרט של שקיפות בבחירות שמעולם לא היה קיים (לא בדיגיטל ולא מחוצה לו). למשל, היום מי שלא ישראלי לא יכול לפרסם מודעה פוליטית בישראל. נקודה. הדבר השלישי הוא שכל מודעה פוליטית מסומנת ככזאת כדי שאנשים ידעו שהיא כזו. בקליק אחד כל אדם יכול לדעת מי עומד מאחוריה, כמה כסף הוא הוציא ואת מי הוא טירגט. הדבר הרביעי הוא ספריה שבנינו שבה כל אחד יכול לראות כל מודעה פוליטית שעלתה ב-7 השנים האחרונות (עם כל המידע שעליה). חלק גדול מה-election interference בוצע בעבר עם יוזרים פיקטיביים. היום 99.7% מהפרופילים הפיקטיביים יורדים מיד. אנחנו מאוד קרובים ל-100%. כמו כן, יש חמ"ל שלנו שמוקם בשבוע האחרון של הבחירות.

מיס אינפורמציה

אנחנו לא מסירים תוכן שקרי! למה? כי אנחנו מאמינים שאף חברה פרטית לא צריכה להיות בפוזיציה שהיא מחליטה מה אמת ומה שקר. עם זאת, מה כן עשינו? אנו עובדים היום עם ארגון בודקי עובדות. הוא מכניס תחתיו ארגונים ועמותות (בישראל "משרוקית"). אם יש תוכן שמסומן ע"י גולשים כ"אולי שקרי" – משרוקית יבדקו אותו ואם הם חושבים שהוא שקרי הם יסמנו אותו ככזה. אם הוא אכן יסומן ככזה, אנחנו בפייסבוק נוריד לו חשיפה בצורה משמעותית. "צוקי" אמר שהוא לא רוצה תפוצה רצינית לתוכן שהוא אולי שקרי.

כשמדובר בפוליטיקאים, תפיסת העולם שלנו היא שזה לא מתפקידה של חברה פרטית להגיד להם מה כשר ומה לא. זה תפקידם של האזרחים והציבור! זה לא התפקיד של פייסבוק לעשות רגולציה על רגולטורים, אלא זה התפקיד של רגולטורים לעשות רגולציה על פייסבוק. שלרגע לא יהיה לאף אחד ספק - אם מישהו חושב שלפוליטיקאי מותר להגיד הכל, אז לא! כללי הקהילה שלנו נגד הסתה לאלימות ובריונות חלים גם בתקופת בחירות וגם מחוצה לה. אנו תמיד נפעל להסרת תכנים שפוגעים בכללי הקהילה שלנו.

האם פייסבוק עושה זאת בגלל רווחים?

רבים חושבים שפוליטיקאים מכניסים לנו הרבה כסף. בפועל המצב כלל אינו כך. פרסום פוליטי מהווה פחות מחצי אחוז מהכנסות החברה. כאב הראש שנוצר בעקבות האתגרים הרבים שמלווים מפרסום פוליטי הוא לאין שיעור יותר גבוה. פייסבוק מאפשרת את זה ועושה את זה לאור ה"אני מאמין" שלה לגבי חופש ביטוי ומתוך הבנה של התפקיד שלה במערכת היחסים המורכבת בין פוליטיקאים ובין הציבור ובינם לבין פייסבוק: מה מותר להם ומה אסור להם להגיד בפלטפורמה.

קצת מספרים... כיום חיים בישראל כ-9 מיליון איש. 4.5 מיליון נמצאים בקהילות. 37 מיליון איש מחוברים לקהילה שישראלי מנהל אותה. כמו כן, ב-2020 תושק בפייסבוק תכנית למנהלי קהילות.

ומה לגבי הבאג המרגיז של תקופת הבחירות?!

לקראת סיום דבריה שאלתי אותה את השאלה הבאה: "אני מניח שאת מודעת לכך, אבל בשבועות האחרונים יש באג מרגיז מאוד שגורם לסימון של כמעט כל קמפיין חדש שמועלה כקמפיין בעל תכנים פוליטיים. הדבר מקשה מאוד על קהילת המפרסמים וגורם לריבוי חסימות של קמפיינים ובמקרים אחרים אף הקפאות וחסימות של חשבונות ניהול מודעות. האם אתם מודעים לכך ו/או פועלים לפתרון התקלה?"

תשובתה של עדי סופר-תאני: בעולם שיש בו 28 מיליאד משתמשים – יש אינספור מערכות בחירות. חלק מהסיפור הוא לנסות לפתור את זה בסקייל, כלומר לתת פתרון מערכתי כולל ולא פתרון נקודתי למערכת בחירות כזו או אחרת. אני מבטיחה שנשתפר ובמקביל אני מבטיחה שזה גם ימשיך לקרות. זה כנראה קורה יותר כי המערכת עושה אופטימיזציה כדי להגן על האזרחים מ- election interference ואתם הנפגעים כרגע. בהמשך יהיה יותר קל.

מה אני חושב על התגובה שלה? במבט ראשון אין חדש תחת השמש. יש באג. אנחנו מודעים לכך. הוא ימשיך לקרות. מצד שני יש פה כנות ואין ניסיון התחמקות. ההבנה שכרגע אל מול אתגרי הבחירות, הקושי שלנו כאנשי שיווק בטל בשישים אל מול הניסיון של פייסבוק להחזיר את אמון הציבור בפלטפורמה (במיוחד לאור בחירות 2016 בארה"ב). או במילים אחרות – אנחנו פחות מעניינים אותם כרגע. יותר חשוב להם לסיים את מערכת הבחירות הזו עם כמה שפחות ביקורת ציבורית... ואנחנו... אנחנו נצטרך להמתין בסבלנות ולהתפלל שלא יהיה סבב בחירות רביעי.

מה בכל זאת אפשר לעשות: ההמלצה שלי היא שבטווח הקצר אפשר פשוט להגיש ערעור על המודעות שלא אושרו ולרוב תוך שעות ספורות היא תאושר. עם זאת, אם אתם מריצים כמות גדולה של קמפיינים באותו חשבון, צריך מאוד להיזהר מריבוי פסילות של קמפיינים, שיכול להוביל לחסימת חשבון מנהל המודעות. במקרה כזה אני ממליץ לעבור את הפרוצדורה של קבלת אישור להרצת תכנים פוליטיים. היא מאוד פשוטה ומורכבת משני שלבים:

הראשון – אישור הפרופיל האישי שלך ע"י העלאת מסמכים מזהים (אישור ניתן בדרך כלל כעבור יממה).

השני – שיוך הדפים והחשבונות שהפרופיל מנהל ושבהם נריץ את הקמפיינים הפוליטיים (המתנה של כיממה נוספת). כך, גם אם קמפיין של מכירת נעליים יזוהה כתוכן פוליטי, לכם יהיה אישור להריץ קמפיינים פוליטיים והם לא ייפסלו. חסכתם לעצמכם הרבה כאב ראש ונמנעתם מסכנת פסילות וחסימות.

 

רוצים לצפות בלייב Q&A מהאירוע בו עדי סופר-תאני, מנכ"לית פייסבוק משיבה על שאלות הקהל? לחצו כאן.

ובונוס קטן אם בא לכם לצחוק קצת – לאירוע הוזמנה הסטנדאפיסטית הדר לוי, שנתנה נאבר קורע על פייסבוק בכלל ומנהלי קהילות בפרט. לצפייה לחצו כאן.


 

#פייסבוק #פאזדיזיינז #פאזניומדיה #fuzzdesigns #fuzznewmedia #פרסוםדיגיטלי #קידוםושיווקבניומדיה #קידוםושיווקבפייסבוק #פרסוםבפייסבוק #טיפיםלפרסוםבפייסבוק #אביתראדרי #המדריךהמלאלפייסבוק #המדריךהמלאלפרסוםבפייסבוק #איךמפרסמיםבפייסבוק #טיפיםלפרסוםבאינסטגרם #עדיסופרתאני #מנכלפייסבוקישראל #בחירות2020 #בחירות2016בארהב #פייקניוז #fakenews #electioninterference #מציאותמדומה #מציאותרבודה #AR #VR #virtualreality #augmentedreality #בחירות2019 #הבחירותבישראל #הבחירותלכנסתהעשריםואחת #הבחירותלכנסתהעשריםושתיים #הבחירותלכנסתהעשריםושלוש #מודעהלאאושרהכיסומנהכתוכןפוליטי

Commenti


bottom of page