במאמר הבא ניסיתי לרכז עבורכם את כל מה שאתם צריכים לדעת על לוגואים בכלל ועל עיצוב לוגו בפרט. תמצאו בו טיפים לעיצוב לוגו ומה זה בכלל לוגו; מה הופך לוגו ללוגו טוב; שיטות עבודות מומלצות לעיצוב לוגו; תהליך העבודה האישי שלי; חוקים, כללים ונורמות בעולם עיצוב הלוגואים; כמה עולה לוגו (טווחי מחירים והסברי שיטות תמחור) ועוד הרבה דברים טובים.
מה זה לוגו?
לוגו הוא סמל. ליתר דיוק – הוא הסמל המסחרי של העסק או המותג שלנו. בפועל, הוא הבסיס לשפה העיצובית של העסק / המותג, ומשום כך עליו ללכוד, לבטא או להקרין את ערכי המותג בכלים ויזואליים.
בשפה יותר פשוטה – לוגו אמור להיות אלמנט זכיר שמייצג את העסק/המותג ושבעת צפייה בו יועברו/יוקרנו רגשות, תחושות, אווירה או מסרים מסוימים שקשורים ורלוונטיים למותג/לעסק ו/או לקהל היעד ו/או לעולם המושגים של העסק/המותג ו/או למטרותיו או ערכיו.
אם נזקק את כל הכתוב לעיל לשאלה מנחה, היא תהיה: "מה אני רוצה שקהל היעד שלי ירגיש/יחשוב בעת צפייה ראשונית בלוגו שלי?"
מטרתו של לוגו היא כפולה: לייצג ולייחד.
לייצג: הלוגו אמור להיות הפנים של העסק – מעין "לחיצת יד" ויזואלית או "כרטיס ביקור". זה הדבר הראשון שהלקוח רואה ולכן חשיבותו רבה. הוא מייצג את העסק/המותג ויש בו אלמנט חשוב של רושם ראשוני וזכירות.
לייחד: הלוגו אמור ליצור בידול בין המותג או העסק שלי ובין המתחרים. הוא אמור להדגיש את השונות או הייחוד שלי על פני אחרים, ואם אפשר, עליו גם להכיל רמזים ליתרון היחסי שלי על פני המתחרים.
סוגי לוגואים
היריעה קצרה מדי כדי לתאר את כל סוגי הלוגו הקיימים, ולכן אתייחס פה למרכזיים שבהם:
לוגו מבוסס סמל: לוגו ובו אלמנט עיצובי בודד (איור / דמות / חפץ) המייצג בצורה כלשהי את המותג. האלמנט יעמוד לבדו ויוצג ללא מלל כלל (ללא שם העסק / ללא סלוגן וכן הלאה). לוגו מסוג זה מתאים לרוב למותגים גדולים ומבוססים, בעלי נתח שוק גדול, וכתוצאה מכך גם בעלי נאמנות של קהל היעד (עקב זמינות פיזית וזמינות מנטאלית של המותג). ככל שמותג גדול יותר, יש לו יותר נתח שוק ויותר זמינות ולכן הוא גם זכיר יותר. דוגמאות ללוגואים נפוצים מסוג זה: Apple, Facebook, Instagram, McDonald's, Nike ועוד...
לוגו טיפוגרפי: סוג נפוץ נוסף הוא לוגו מבוסס מלל, בו לרוב שם החברה יוצג לבדו לאחר טיפול גרפי כזה או אחר. דוגמאות ללוגואים נפוצים מסוג זה: BBC, CNN, FedEx, Google, Ikea, Samsung, Colgate, Coca-Cola ועוד...
דימוי פיגורטיבי של משמעות שם המותג: ישנם מותגים או עסקים שממחישים באופן ויזואלי את שמם, למשל: טוויטר (ציוץ) מיוצגים ע"י ציפור. אפל (תפוח) מיוצגים ע"י תפוח נגוס. רשת "טארגט" (מטרה) האמריקאית מיוצגת ע"י לוח מטרה.
מעצבים רבים בוחרים ללכת בכיוון זה – הרי זה מתבקש לייצג ויזואלית את שם המותג עם סמל תואם. אבל כדי שזה יעבוד, זה צריך להיות מדויק. מאוד קל ליפול למלכודת הבנאליות בלוגואים מסוג זה.
טריקים ו"משחקים" עם אותיות: ישנם לוגואים בהם מבצעים "משחק" עם אותיות המותג, למשל:
בלוגו של Fedex (חברת שליחויות) נוצר חץ בין האות E לאות X.
בלוגו של אמזון (ענקית המסחר האלקטרוני) יש חץ בצורה של סמיילי שמתחיל באות A ונגמר באות Z (משחק מילים: from A to Z, ובעברית: מ-א' ועד ת').
בלוגו של "כלי זמר" האות "ל" מעוצבת כמו גיטרה.
בלוגו של חברת "לילי" יש משחק של עברית/אנגלית.
מעצבים רבים בוחרים בשיטת עיצוב לוגו זו (כי זה מאוד מתבקש לשחק על אותיות המותג), אבל פעמים רבות זה יוצא נדוש, צפוי או בנאלי. אצל "פדאקס" ואמזון זה גאוני! אצל "לילי" זה פחות עבד... במשך שנים הועברה ביקורת על הלוגו של שלהם: נדמה שה"התעקשות" להציג את הלוגו בשתי שפות גרמה לרבים לקרוא את שם החברה "עלילי" במקום "לילי" (שכן האות "Y" באנגלית דומה לאות "ע" בעברית).
חוקים וכללים לעיצוב לוגו
אני חבר בקבוצות וקהילות מעצבים רבות ומנהל את קבוצת המעצבים הגדולה בארץ: קהילת המעצבים הגרפיים בישראל. כל יום כמעט עולה בקהילות אלה השאלה "מהם החוקים לעיצוב לוגו?". התשובה שלי תמיד זהה: אין חוקים!
אבל אם בכל זאת אדרש לייצר מסגרת לעיצוב לוגו, להלן הנורמות הנפוצות/המומלצות בתחום:
קולע וזכיר: על הלוגו להעביר מסר, רעיון או הרגשה בצורה ברורה, נהירה וקולעת.
קטן וגדול: על הלוגו "לעבוד" גם כשהוא מתנוסס על שלט חוצות, אך גם כשהוא מוצג בגודל בול או בתמונת פרופיל.
לפשט לפשט לפשט! שני הכללים הראשונים מזמינים גישה של הפשטה. לזקק את הלוגו לרעיון המרכזי או לסמל העיקרי שבו ולהתמקד בו. לצמצם עומס ולהמעיט באלמנטים. Less is more!
למרות כל הכתוב לעיל, ישנם לוגואים רבים שלא עונים לכללים שפירטתי לעיל והם עדיין לוגואים מצוינים. קחו לדוגמה את הלוגו הישן של "קרן רוטשילד קיסריה". הוא גדוש ועמוס באלמנטים שבאים מתוך עולם המושגים של אצולת אירופה ודימויים משפחתיים של שושלת רוטשילד, אך הוא עובד מצוין. הוא מקרין ומשדר יוקרה, איכות, המשכיות, עושר, מנהיגות וכן הלאה.
אני אישית עיצבתי לוגו לעסק שלי שלא עונה על רוב הכללים שציינתי. הוא לא "פשוט" ולא עובד בקטן. אבל אני אישית חושב שהוא מייצג היטב את העסק שלי בכלל ואותי בפרט. בחרתי לצייר אלמנט סופר מורכב ומפורט: פדל אפקט של גיטרה ובתוכו לשלב את שם העסק שלי. למה? כי אני מגיע מעולם המוזיקה, כי בתחילת דרכי קהל היעד של העסק שלי היה מוסיקאים, אמנים ולהקות. כי הוא ממחיש את יכולות העיצוב שלי ואת סגנון העיצוב הייחודי שלי (ששונה מהסגנון של רוב המעצבים שאני מכיר – לטוב ולרע). כי הוא אני. זו הייתה בחירה מושכלת... והנה – כמעט עשור לאחר מכן הוא עדיין הלוגו שלי.
תהליך העיצוב של לוגו ושיטת התמחור של לוגו
כמה עולה לוגו?
אם היה לי שקל על כל פעם שלקוח או מעצב היה מעלה שאלה כזו כבר הייתי אדם עשיר.
שיטות תמחור לוגו וטווחי מחירים של לוגואים:
לקוחות רבים מתפלאים על המחירים הגבוהים של עיצוב לוגו: ממוצע התמחור של לוגו בארץ הוא 1,500 ₪ ובארה"ב הוא 1,500 $. כמובן שיש מעצבים שיגבו גם 300 ₪ ללוגו, או 5 דולר ללוגו (פייבר למשל), ויש חברות פרסום שיגבו גם 10,000 ₪ ללוגו כחלק מתהליך מיתוגי מקיף.
אז מדוע בעצם יש פערים כה גדולים בעלויות עיצוב לוגו? הסיבה היא שיטת התמחור. בפועל, עלות הלוגו כוללת מספר מרכיבים, כאשר העיקריים שבהם הם: רמת היכולות והכישורים של המעצב, הניסיון והכישרון שלו, תהליך העבודה של עיצוב הלוגו ומשך הזמן שלוקח לעצב את הלוגו (כמות שעות העבודה שהוקדשו לתהליך). לי אישית למשל יכול לקחת בין שבוע לחודש לעצב לוגו בודד - מדובר בתהליך ממושך שכולל שלבים מחשבתיים לצד שלבים מעשיים (ובמקביל, תקשורת הלוך-וחזור עם הלקוח).
כאשר אתה מוריד אייקון ממאגר תמונות וממקם מתחתיו את שם העסק בפונט יפה אז אתה יכול לגבות 300 ₪ ללוגו (או 5 דולר אם אתה ממש מתעקש). כמה מדויקת תהיה התוצאה הסופית? שאלה טובה... עד כמה התוצר הסופי יצליח ללכוד את ערכי המותג וליצור בידול וייחוד לעסק? שאלה מצוינת. נכון, היו לי גם לוגואים שעיצבתי ב-10 דקות ואני עדיין מאוד אוהב אותם. הנה אחד כזה:
אבל הוא הכלל שיוצא מן הכלל. ברוב המקרים מדובר בתהליך סופר ממושך, מתיש ומאמץ. לכן, כאשר מעצב פועל על-פי תהליך עבודה מדויק, ממושך ומקצועי יותר, הוא יכול וצריך לגבות יותר עבור לוגו. אני למשל גובה 1,500 ₪ עבור עיצוב לוגו. הסיבה שאני מרשה לעצמי לגבות סכום כזה הוא שיטת העבודה שלי. וכשמגיע אלי לקוח שלא יכול להוציא סכום כזה, אני תמיד שמח להפנות לקולגות או למעצבים בתחילת דרכם שישמחו להתנסות במחיר נמוך יותר.
תהליך עיצוב לוגו:
1) מחקר ראשוני: בשלב הראשון אני מבצע מחקר צרכים. מברר עם הלקוח מה מטרות העסק, מי קהל היעד שלו, מהם הצרכים שלו, מהם ערכי המותג או המסרים שברצונו להעביר. בשלב זה תמיד אבקש מהלקוח לשלוח לי כמה שיותר רפרנסים ודוגמאות ללוגואים או עיצובים שאהב. כך אוכל להיכנס לראש שלו ולהבין לאן הוא מכוון.
2) סקר שוק: בשלב השני אני מבצע סקר מתחרים ומתחיל לאסוף רפרנסים ודוגמאות ללוגואים מתחום העיסוק של המותג/העסק. לוגואים של מתחרים, לוגואים מפורסמים בתחום, לוגואים ממאגרי תמונות ואפילו גוגל סרץ' ללוגואים. אני בונה לעצמי תיקייה שלמה מלאה בעשרות לוגואים. למה? כי תהליך מחקר זה מייצר תובנות מדהימות: הוא נותן השראה. הוא מאפשר לדעת מה נפוץ ונהוג בתחום ומה לא. אוכל לבחור לעשות שימוש באלמנטים שחוזרים על עצמם כדי להיות מספיק דומה או זכיר בתחום. או לחלופין, לא להשתמש באלמנטים שחוזרים על עצמם כדי ליצור בידול וייחוד.
3) סקיצות ידניות: רק בשלב זה (אחרי תהליך מחקר ארוך ומקיף שלוקח זמן עבודה רב) אני מתחיל לעצב בפועל. הכלי הראשון שארים לא יהיה העכבר או המקלדת וגם לא עט גרפי. הוא יהיה מחברת שירבוטים ועט או עיפרון. מאוד מומלץ להתחיל עם רישום סקיצות ידניות שכן לרוב זו פעולה יותר טבעית ואינסטנקטיבית. בשלב זה אבחון כל מיני כיוונים ורעיונות שעלו לי משלב המחקר. אבדוק מה עובד ומה לא. למה יש פוטנציאל וכך אוכל להחליט אילו כיוונים הם החזקים ביותר ובהם אתמקד.
4) בחירת סגנון עיצובי ופלטת צבעים: לאחר שגיבשתי לעצמי מספר כיוונים ורעיונות לסקיצות אני עובר למחשב. לרוב אבקש מהלקוח פלטת צבעים, ואם אין לו, אגבש בעצמי. אני אישית ממליץ לעבוד עם צבע אחד בלבד או גג 2-3 צבעים.
לאחר בחירת פלטת הצבעים אבחר (בשיתוף עם הלקוח) סגנון עיצובי, למשל: עיצוב שטוח, עיצוב ריאליסטי, עיצוב פוליגוני, עיצוב טיפוגרפי, עיצוב רטרו, עיצוב מודרני וכן הלאה). מאוד חשוב להיות מדויק בשלב זה, אחרת תמצאו את עצמכם מסתבכים עם מספר סגנונות עיצוב ומייצרים סקיצות מפוזרות.
5) ייצור סקיצות ראשוניות: שימו לב כמה שלבים עברנו עד שהתחלנו לעצב בפועל! מתחילים להבין מדוע לוגו עולה 1,000 ₪ וצפונה? שאלו את עצמכם האם מעצב שגובה 300 ₪ ללוגו מבצע את כל התהליך שמפורט לעיל...
בתהליך עיצוב הסקיצות לרוב אשלח ללקוח בין 3 ל-4 גרסאות שונות ללוגו (כשכולן מבוססות על הרישומים הידניים המוצלחים יותר, וכולן באותה פלטת צבעים ובאותו סגנון עיצובי).
6) פינג-פונג עם הלקוח: לאחר קבלת הסקיצות, הלקוח מחזיר את רשמיו ומתחיל תהליך של דיוק הלוגו. בחירת הסקיצה המועדפת וביצוע סבבי תיקונים, עד שמגיעים למצב שהלקוח (ואני) מרוצים מהתוצר הסופי (והכל כמובן בהתאם לתנאי ההתקשרות המפורטים בחוזה – רוצים מדריך לניסוח חוזה למעצבים? לחצו כאן). אני למשל נותן 3 סקיצות ו-3 סבבי תיקונים לסקיצה הנבחרת. כל תוספת סקיצה או סבב תיקונים מחויבים בתשלום נוסף.
7) הגשת התוצר הסופי במספר פורמטים: לאחר בחירת הלוגו הסופי, אגיש אותו ללקוח במספר פורמטים. אכין סט אחד ברזולוציה גבוהה של הלוגו (PDF), סט נוסף ברזולוציה נמוכה (JPEG) וסט שלישי עם רקע שקוף (PNG). בכל סט הלוגו יופיע במספר צורות: צבעוני, שחור לבן ונגטיב (לבן על שחור). אם מדובר בלוגו ריאליסטי (עם טקסטורות ותלת מימד) לרוב אוסיף גם גרסה של הלוגו בעיצוב שטוח. כלומר, בסופו של התהליך כל לקוח מקבל לפחות 9 קבצים שונים (אם לא יותר) במגוון פורמטים.
האם בעת רכישת לוגו מפייבר תקבלו את אותו שירות? כנראה שלא...
טיפים לעיצוב לוגו
תהליך עבודה מסודר: הטיפ הכי חשוב שלי הוא לפעול על פי תהליך מסודר או שיטת עבודה מוגדרת כמו התהליך שהצעתי למעלה. אל תוותרו על שלב המחקר. אל תוותרו על איסוף רפרנסים וניסוח מטרות העסק. אל תוותרו על איפיון קהל היעד והצרכים שלו.
לא להעמיס! אין צורך לשים אינספור אלמנטים – בחרו אלמנט מרכזי אחד ובנו סביבו את הלוגו. מה שלא פשוט, פשוט לא יהיה! בחרו צבע אחד (גג שניים-שלושה). Keep it simple
לא להיות בנאלי – לחשוב מחוץ לקופסה! נסו לדמיין את הלוגו של נייק עם נעל ריצה. נסו לדמיין את הלוגו של קסטרו עם חולצה. נסו לדמיין את הלוגו של זארה עם שמלה. נסו לדמיין את הלוגו של קנון עם מצלמה. נסו לדמיין את הלוגו של גוגל עם מחשב. מבינים לאן אני חותר? (להמחשה, ראו תמונות למטה). קונדיטורית לא חייבת עוגה בלוגו. מעצב לא חייב מברשת או עיפרון בלוגו. מאמן כושר לא חייב משקולת בלוגו. הבנתם ת'ראש :) נסו לחשוב רגשות. נסו לחשוב סימבולי. נסו לדבר במטאפורות ובדימויים. אל תלכו על הצפוי והברור מאליו.
שיטת "המעגל השני": איך עושים את זה? איך נמנעים מבנאליות? לי יש שיטה נהדרת שנקראת "המעגל השני". קחו דף נייר, רשמו את שם העסק ואת כל הערכים, המטרות והצרכים שלו. רשמו מי קהל היעד שלו וכן הלאה. לאחר מכן קחו דף חדש וציירו בתוכו שני עיגולים (אחד בתוך השני). בתוך המעגל הראשון רשמו את הדימויים או הייצוגים הברורים מאליהם ובתוך המעגל השני רשמו דימויים שנובעים מתוך המעגל הראשון, או רעיונות שנמצאים "ליד" הברור מאליו. המעגל השני יכול להכיל תחושות, רגשות, מסרים, צרכים וגם דימויים או צורות מעולם המושגים של המותג, אך לא כאלה שמיד תחשבו עליהם.
לדוגמה, נניח ואני מעצב שמנסה לייצר לעצמו את הלוגו. במעגל הראשון ארשום את הברור מאליו: מברשת, עיפרון, כלים גרפיים, פלטת צבעים וכמובן גם את שם העסק או השם שלי. במעגל השני ארשום דברים שאני רוצה לייצג או להקרין. למשל: מקצועיות, מהירות, יצירתיות. אולי דברים שקשורים לעולם התוכן שלי או של קהל היעד שלי. אולי חפץ או חיה שמייצגים את הערכים והתחושות שאני רוצה להעביר. ואז, אנסה לבחור אלמנט מרכזי מתוך המעגל השני, וכך אקבל לוגו יותר יצירתי, מפתיע או לא ברור מאליו. בלוגו שלי לא יופיע מכחול! אולי תופיע שם חיה שמייצגת את ערכי העסק שלי? אולי דימוי שממחיש הרגשה שאני רוצה להעביר?
הנה כמה דוגמאות (תמונות למטה) ללוגואים שעיצבתי ושבהם ניסיתי לא להיות בנאלי וצפוי:
שני צור: קוסמטיקאית. הכי מתבקש לשים דמות של אשה או דימוי מעולם היופי, אך בחרתי ליצור לוגו באווירה נשית, מלכותית על גבול הקיטשי.
ציון החדשה: חברת נדל"ן. הכי מתבקש לשים דימוי של בניינים או בתים, אך הלקוח ואני רצינו ללכת על סגנון יותר מסורתי של לוגואים וסמלים עתיקים יותר (כמו של משפחות אצולה, עיריות או מדינות). כמובן שלכל אלמנט בלוגו יש משמעות שקשורה לערכי החברה.
מאור דורני: מפיק מוסיקאלי ומורה לפסנתר. הכי מתבקש לעצב איור של תו נגינה, או אייקון של פסנתר, אך לא – בחרנו ללכת על הייצוג החיצוני של מאור, משום שהוא (מאור) המותג (ולא השירותים שהוא נותן). לכן איירתי אותו בצורה מאוד מינימליסטית והומוריסטית.
קפה נפטון: בית קפה שמתופעל על ידי בני נוער. הכי מתבקש היה לשים איזו כוס קפה או פולי קפה. אך בחרנו ללכת על דימויים מעולם החלל והמיתולוגיה (בדומה לשם העסק).
קומפוזיציה, מיקומים וגדלים: כאן יש חשיבות גדולה לניסיון של המעצב, לכשרון שלו ולעין שלו. אך נסו לחשוב על קופוזיציות (האופן בו האלמנטים מוצגים במרחב) ועל ההרגשה שהן מעניקות. למשל, קומפוזיציה משולשת מעניקה תחושת יציבות. קומפוזיציה מעוגלת מאפשרת לתת פוקוס לאלמנט מרכזי במרכז המעגל. קומפוזיציה מוטה מייצרת תחושה של תנועה או מהירות.
חשבו על הגופן (פונט) ועל המשקל שלו. פונט בולד (מודגש) משפר את נראות שם העסק ומסב לו תשומת לב, אך הוא משדר תחושה של כבדות או גבריות. פונט דק משדר אלגנטיות ולעיתים נשיות. נסו לשחק עם המשקלים ולגוון. אם יש גם שם עסק וגם סלוגן, נסו לתת לכל אחד משקל אחר (למשל שם העסק בבולד והסלוגן בגופן דק יותר). באופן כללי נסו להימנע מריבוי פונטים (הישארו בפונט אחד ומקסימום שני משקלים).
השתדלו להימנע משילוב בין עברית לאנגלית (מומלץ להיצמד לשפה אחת בלבד). אני אישית מתעב את הבריחה לאנגלית... קצת ציונות חבר'ה! יש לנו שפה יפה ופונטים מדהימים בעברית. השתמשו בהם. זה שכתבתם את שם העסק באנגלית לא הופך אותו ליוקרתי!
חשבו על המרווחים בין שורות, בין מילים ובין אותיות (קרנינג).
איך אדע אם יצא לי לוגו טוב?
בהמשך לכתוב לעיל, הנה מספר שאלות שכדאי לכם לשאול את עצמכם בסוף תהליך העיצוב:
האם יצא לי לוגו בנאלי וצפוי? אם כן, נסו לחשוב מחוץ לקופסה ולייצר סקיצות חדשות ומקוריות יותר. תוכלו לבצע סיעור מוחות ולגלות אסוציאציות ודימויים חדשים ע"י שימוש בשיטת "המעגל השני" שפירטתי מעלה.
האם הלוגו שלי זכיר? (זכירות היא לרוב תוצאה של פשטות + קונספט ייחודי / מגניב / מקורי. וכמובן גם של גודל המותג ונתח השוק שלו... אבל זה כבר לא בשליטה שלכם).
האם הלוגו שיצרתי דומה מדי ללוגואים אחרים? אם כן זו בעיה. חזרו לשלב המחקר המקדים ובצעו סקר שוק וסקר מתחרים. כמו כן, נסו לייצר בידול ע"י חיבור לנקודות החוזק של המותג.
האם הלוגו שלי עובד בגודל בול ובמגוון צבעים? נסו להקטין אותו ולראות אותו בשלל פורמטים (על נייר מכתבים, על מעטפה, כתמונת פרופיל וכן הלאה). האם הוא עדיין עובד? אם לא, אתם בבעיה...
האם הוא עובד בשחור/לבן ובנגטיב? לא חובה, אך מומלץ שהתשובה לשאלה זו תהיה כן.
ושוב זכרו – אין חוקים. יש הרבה לוגואים מדהימים שלא עונים על הכללים האלה, אך במיוחד אם אתם בתחילת הדרך, זה יכול לעזור לכם לסגל הרגלי עבודה נאותים. עם הניסיון שתצברו תוכלו גם לשבור את החוקים, אך כדאי שזה יגיע מהחלטה מודעת ומקצועית. גם פיקאסו לא התחיל מקוביזם! לפני שהמציא מחדש את האומנות, הוא התמחה בציורים ריאליסטיים ומתוך מקום של וירטואוזיות "שבר את החוקים".
האם כל עסק חייב לוגו ממותג?
התשובה הקצרה היא לא. הרבה מעצבים יתלו בלוגו חשיבות מכרעת. המציאות אינה כך. יש הרבה עסקים קטנים או עסקים משפחתיים עם וותק ומוניטין שמסתדרים נהדר גם בלי לוגו או עם לוגו בינוני. לא כל עסק קם ונופל על לוגו! יש עסקים שיקנו לוגו ב-5 דולר או ב-300 ₪ והוא יספק את הצרכים שלהם ולכן לא צריך להתלונן על מעצבים ש"מורידים את המחירים". יש מספיק לקוחות לכולם. השאלה שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא: איזה לקוחות אתם רוצים שיהיו לכם? ממליץ לכם בחום לקרוא את המאמר הבא על בחירת לקוחות.
עם זאת, חשוב להכיר בתרומה וביתרונות של לוגו מקצועי. נכון שלא על זה נקום וניפול, אך אין ספק שלוגו איכותי משדרג את הנראות של העסק. אין ספק שהוא מקרין ומשדר מקצועיות ואיכות. שהוא מעביר את המסר שלעסק הזה אכפת איך הוא נראה ואם כך, אז כנראה שאכפת לו גם מדברים אחרים.
ריכוז לינקים חשובים:
קבוצת עדכונים שקטה: כל מה שחם בעולם ה-AI. סקירות, מאמרים ומדריכים מקצועיים על כלי בינה מלאכותית. להצטרפות לחצו פה.
קורס עיצוב בבינה מלאכותית: 30 שעות אקדמאיות לאורך 6 מפגשים - לפרטים לחצו פה.
הרשמה לניוזלטר שלי, בו תוכלו להתעדכן בדברים הכי חמים בעולם ה-AI, לרבות הטבות ומבצעים שווים. להרשמה לחצו פה.
אוקיי... זה היה ארוך, אבל אם אתם קוראים את הפסקה הזו - מגיעה לכם תודה ענקית (!) שהקדשתם מזמנכם וקראתם את מה שיש לי לומר :) מקווה שהצלחתי לסייע, לעזור או לתת כלים. בא לכם לקשקש קצת או סתם להתייעץ - מוזמנים לפנות אלי ואנסה לעזור ככל הניתן. רוצים שאעצב לכם לוגו? ניתן ליצור איתי קשר דרך הדוא"ל, הוואטסאפ או בטלפון: 050-6686869 - אביתר.
רוצים טיפים נוספים על פרסום דיגיטלי בניו מדיה? הירשמו לבלוג שלי.
Comments