יום שישי הגיע ואיתו הגיעו שוב מחשבות על כסף 💰🤔".
במאמר מלפני שבועיים דיברנו חשיבות ההחלטה לסגל הרגלי חיסכון והשקעה. דיברנו עד כמה חשוב לעלות על הרכבת הזו שנקראת "שוק ההון" ולהתחיל להשקיע. ובואו לא נתבלבל... זו לא סתם רכבת – זו רכבת הרים!! כל הדיוט יודע ששוק ההון מאופיין בירידות ועליות ואם יש דבר אחד בטוח זה שאף אחד לא יודע מה יהיה מחר! האם השוק יעלה או ירד?
אז איך בכל זאת מנטרלים את השפעות התנודתיות של השוק? איך מצמצמים את הסיכון? איך ממקסמים את הסיכויים שלנו לצאת עם רווח? כפי שראינו כבר, שוק ההון מאופיין במחזוריות של משברים. אחת לעשור בערך יש משבר עולמי. מצד שני, אפשר לעשות הכללה גסה ולומר ש"השוק לרוב זז למעלה וימינה". אם זו נקודת ההנחה שלנו אז עלינו לסגל כמה הרגלים:
לגדל עור של פיל – זמן הוא החבר הכי טוב שלנו:
לפני הכל חשוב לפתח מעין "אדישות" לתנודות. אם אנחנו רוצים להיות משקיעים פסיביים שמשקיעים לאורך זמן (עשורים שלמים), ואם אנחנו יוצאים מנקודת הנחה שאנחנו משקיעים רק כספים שאנחנו לא צריכים (!) ושאנחנו יכולים להסתדר בלעדיהם, אז חשוב להיות מסוגלים להכיל את הירידות ולהאמין ביכולת של השוק לתקן את עצמו. אנחנו לא מסתכלים במבט מיקרו של שנה או מספר חודשים, אלא במבט מאקרו של שנים או אף עשורים! או במילים אחרות: זמן הוא החבר הכי טוב שלנו. המשברים יחלפו, השוק מתישהו יעלה. לאורך שנים רבות יש לכסף שלנו יותר זמן לעבוד והיתרונות של הריבית דריבית יבואו לידי ביטוי בצורה מיטבית לאורך תקופת השקעה ארוכה.
ביזור השקעות - לא שמים את כל הביצים בסל אחד!
לעולם לא נשקיע באפיק אחד! לעולם לא נשים את כל הביצים בסל אחד. לא נקנה מניות של חברה אחת בלבד אלא נשקיע בתיק השקעות שכולל מגוון רחב של נכנסים (מניות / אג"חים / מדדים וכן הלאה). כמו כן, נשאף לייצר השקעות מגוונות גם מחוץ לשוק ההון, למשל השקעה בנדל"ן או בנכסים פיזיים כאלה ואחרים. כך גם אם מניה כזו או אחרת או מדד כזה או אחר יפלו או לא יביאו תוצאות טובות, תמיד יש את שאר הנכסים בתיק שיפצו על ההפסד. אגב, כשאתם משקיעים דרך בית השקעות בצורה של קרן השתלמות או קופת גמל להשקעה, הם כבר יבזרו את הסיכון דרך מגוון רחב של אפיקי השקעה (המידע על איפה וכמה הם משקיעים נמצא באתר של כל בית השקעות ומפורט לפי המסלולים/הקרנות השונים). אם יש לכם תיק נכנסים בבנק או אצל סוכן, כדאי שתבינו היטב בעזרתו של איש המקצוע המופקד על ההשקעות שלכם, היכן הנכנסים שלכם מושקעים, עד כמה הם מבוזרים, מה רמת הסיכון שלכם ועד כמה היא הולמת את השלב בחיים בו אתם נמצאים. ניתוח שכזה צריך להיות מבוצע אל מול הצרכים והמטרות האיישיים והייחודיים שלכם, ואל מול אורח החיים או תכנית ארוכת טווח שלכם כלפי העתיד.
השקעה במנות קטנות לאורך זמן
אחד הטיפים הטובים ביותר הוא להימנע מלקחת סכום גדול ולהשקיע אותו בבת אחת. אם השוק עלה אז הרווחת, אבל אם הוא ירד אז הפסדת (והמכה תהיה כואבת כי הכסף שתפסיד הוא נגזרת מהסכום הגבוה ששמת). לכן מומלץ להשקיע במנות קטנות וקבועות לאורך זמן. במקום לשים 12,000 ₪ בחודש אחד ואז שנה שלמה לא להשקיע, שימו 1,000 ₪ כל חודש וחלקו את ההשקעה על פני 12 חודשים. נכון... אתם מפסידים פה את הריבית ובמקום לתת לה לעבוד למשך שנה שלמה אתם מקטינים את סכום הכסף שצובר ריבית (אם הייתם שמים את כל הסכום בתחילת השנה הוא היה צובר ריבית לאורך כל השנה). אבל הרציונל פה הוא שאתם מוותרים על הסיכוי כדי לצמצם את הסיכון. זו גישה סולידית יותר ובטוחה יותר. נניח והשקעתם 12,000 ₪ בינואר ואז השוק ירד ב-20%, תגידו ביי ביי ל-2,400 ₪ שהתאיידו. לעומת זאת, לו הייתם משקיעים רק 1,000 ₪ בחודש הראשון הייתם מאבדים רק 200 ₪.
יתרון נוסף לגישה זו היא הפן הפסיכולוגי – היא הופכת את ההשקעה להרגל. אפשר לעשות את זה עם הוראת קבע וכך אתם שוכחים מזה. שיטה זו הופכת את ההשקעה לעוד אחת מההוצאות החודשיות השוטפות שלכם. כמו כן, בהתאם לטיפ הראשון, יתרון נוסף הוא העובדה שכך אתם לא עסוקים בלבדוק כל הזמן מה מצב התיק שלכם, שכן כשההשקעה הופכת להרגל כל חודש בחודשו, אתם לא נבהלים מירידות/קריסות/משברים. אגב, גם אם אין לכם יכולת גבוהה וסכומים גדולים להשקיע, פחות חשוב מה הסכום שתשימו והרבה יותר חשוב שפשוט תשקיעו משהו. אפילו אם זה 100 ₪ בחודש. ככה יוצרים חינוך פיננסי בפועל – אתם מחנכים ומאמנים את עצמכם להשקיע. ככל שהזמן עובר, כסף קטן הופך לכסף גדול ואתם נהנים מהקסם של "ריבית דריבית". כמו כן, ברגע שמסגלים הרגלי השקעה, הרבה יותר קל להגדיל בהמשך את סכום ההפרשה החודשי.
להתכוונן להשקעה ארוכת טווח ולהשקיע רק כסף שאפשר להסתדר בלעדיו:
כפי שכתבתי מקודם, מה שחשוב זה זמן (משך ההשקעה). אתם צריכים להתכונן להשקעה ארוכת טווח (סביבות 20 שנה ומעלה), ולסגל גישה שכסף מושקע זה כסף שלא נוגעים בו (הכוונה לא "שוברים" אותו לטובת מטרות שאינן חסכון ארוך טווח או הגדלת הכנסות). כי אם לאחר 5 שנות השקעה פתאום תשברו את הקרן/קופה/תיק השקעות ותוציאו ממנו את כל הכסף כי אתם רוצים לקנות אוטו, לבנות בית או לטוס לחו"ל, פספסתם את הפואנטה. כספים מושקעים הם כספים שלא נוגעים בהם! צריך לתת להם לעבוד לאורך שנים רבות כי רק אז באמת תיהנו מהפירות ותהפכו עשרות אלפי שקלים למאות אלפי שקלים או אף למיליוני שקלים. כל שקל בודד שתוציאו היום מחסכון ארוך טווח זה כאילו שלחתם יד לעצמכם בעוד 20 שנה, דחפתם אותה לכיס ולקחתם 2 שקלים או הרבה יותר מכך. הכסף שלכם היום שווה הרבה פחות ממה שהוא יהיה בתום תקופת החיסכון!
לסיכום,
המנגנון של השקעה מבוזרת במנות קטנות לאורך זמן רב בתדירות קבועה הוא מנגנון נהדר שגורם לכם ליהנות ממספר יתרונות במקביל: גם פיתוח הרגל השקעה, גם הגנה מסוימת מהשפעות התנודתיות של השוק, גם היכולת "לממצע" (מלשון ממוצע) את השוק, וגם גישה ארוכת טווח שתניב רווחים גדולים ותייצר עתיד כלכלי טוב יותר לכם ולמשפחה שלכם. כך אתם מפתחים הרגל של השקעה חודשית קבועה ופשוט לא נוגעים בכסף הזה עד גיל פרישה. כך אתם הופכים בכל חודש מחדש כסף פנוי לחיסכון ארוך טווח שישפר דרמטית את המצב הפיננסי שלכם 20-30 שנים מהיום!
כל התמונות במאמר זה נוצרו בעזרת בינה מלאכותית (AI) במידג'רני (MIDJOURNEY). אם בא לכם ללמוד איך עושים את זה, הצטרפו לסדנת המידג'רני שלי.
יש לכם חודשייים חינם ב"רייזאפ" (RiseUp). כלי נהדר שעוזר לנהל את התקציב המשפחתי, לצפות הכנסות והוצאות ולשמור על תזרים מאוזן. למימוש ההטבה לחצו פה.
אלו היו #מחשבות_על_כסף. הצטרפו לקבוצת הוואטסאפ שלנו ובכל שבוע תקבלו טיפ על השקעות, כסף, שוק ההון ופיננסים.
נ.ב. תזכורת (אם זה לא היה ברור). אני לא איש מקצוע, אלא פשוט אדם שמתעניין בתחום הזה ונהנה לאגור ידע שמתורגם (אצלי) לכסף. האמור בטקסט זה אינו מהווה המלצה, חוות דעת, ייעוץ מקצועי או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל המסתמך על תוכן זה מבלי להיוועץ בבעל הרישיון המתאים עושה זאת על אחריותו בלבד.
Comments